Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Кредитирането на домакинствата във Великобритания с рекорден спад през април

Задълженията по кредитните карти са се свили със 7,8%

Кредитирането на домакинствата във Великобритания с рекорден спад през април

Снимка: Bloomberg L.P.

Показателят за заемите, отпуснати на домакинствата във Великобритания, е спаднал през април, отразявайки въздействието на първия пълен месец на блокада върху икономиката на страната.

Средно домакинствата са изплатили 7,4 милиарда паунда (9,3 милиарда долара) потребителски кредити през април -  най-много от началото на статистиката през 1993 г., информира Bloomberg, позовавайки се на съобщение от Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия.

Домакинствата и предприятията в Обединеното кралство са продължили да увеличават депозитите си. Собствените парични средства на домакинства, нефинансови и финансови предприятия са нараснали с 37,3 млрд. паунда през април след увеличение от 67,3 млрд. паунда през март.

Още по темата

Междувременно затварянето на пазара на жилища означава, че кредиторите са отпуснали много малко жилищни заеми. Броят на одобрените кредити е  спаднал до 15 800.

Въпреки че властите започват да облекчават блокадата срещу разпространението на коронавируса, ефективното затваряне на икономиката от 23 март тласка Великобритания към най-дълбоката ѝ рецесия за последния век. Активността в промишления сектор е продължила да се свива през май, а данните от вторник показват, че цените на жилищата отбелязват най-големия си месечен спад от 2009 г.

По-голямата част от изплащанията са на задължения по кредитни карти, докато годишният темп на растеж на това кредитиране е отрицателен за втори месец поред, свивайки се със 7,8%. Растежът на другите заеми остава положителен, но слаб.

С намалените възможности за харчене домакинствата може да натрупват спестявания, потенциално поставяйки основата за рязък скок в потребителските разходи през 2021 г. Въпросът е кога ще се почувстват уверени да харчат отново, след като животът се върне към някаква нормалност, коментират икономисти.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
България е на 16-о място в ЕС по ръст на промишленото производство за юни